02 juni 2013

Danish Food Cluster

JP-artikel fødevarer“Skal vi dele kagen eller skal vi prøve at skabe en større kage”?

Et retorisk spørgsmål stillet af Jais Valeur, Executive Vice President i Arla Foods ved et arrangement i Agro Food Park d. 22. maj, hvor et nyt klyngesamarbejde på fødevareområdet blev præsenteret. Det nye samarbejde har foreløbig navnet Danish Food Cluster og de fem initiativtagere er Arla Foods, Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Landbrug & Fødevarer og Aarhus Kommune. De 5 initiativtagere havde bestilt en analyse af Region Midtjyllands styrkeposition indenfor fødevareområdet, og denne konkluderede ikke overraskende, at der findes et potentiale i Region Midtjylland til at etablere en egentlig fødevareklynge – link til analysen og diverse præsentationer fra arrangementet kan findes her.

Jeg deltog i arrangementet, og mine oplevelser undervejs kan læses i dette indlæg.

Søndag d. 26. maj bringer Jyllands-Posten et tema om fødevarebranchen, og her er det Region Syddanmark, der profilerer sig med Syddansk Fødevareklynge, hvor man bl.a. lader Gram Slot være rammen omkring et velkomstcenter, der skal markedsføre sønderjyske fødevarer både i Danmark og i udlandet. Læs hele artiklen her – JP artikel fødevarebranchen 260513

Kikker man nærmere på de øvrige regioner i Danmark vil man sikkert kunne finde deres egne initiativer til at fremme fødevareproduktionen i netop deres region – måske i for at et nyt videncenter, et nyt netværk eller klyngesamarbejde – alt sammen for at understøtte det vækstpotentiale i lokalproducerede fødevarer, de fleste regioner og sågar kommuner ser i netop deres område.

Alle initiativerne er selvfølgelig gode og velmenende, men de koster også rigtig mange penge – specielt skattekroner og kroner fra EU, og jeg kan ikke lade være med at tænke ”er vi nu gode nok til at skabe en større kage, eller meler vi blot hver vores kage??”

 

Skriv et svar