26 oktober 2011

Er der velfærd i innovation?

Ja, der er, eller måske mere rigtig – innovation er nødvendigt for forsat velfærd!

Kort sagt er velfærdsbyrden – udgifterne og folks forventninger til serviceniveauet – steget markant gennem de sidste 10 år. Dette holdt op mod de håndfaste krav om besparelser vil tvinge institutioner, kommuner og offentlige ledere til at blive bedre til at nytænke den måde, de producerer og leverer offentlig velfærdsservice på. Det bliver simpelthen nødvendigt at skabe mere velfærd for færre penge.

Her er kodeordet velfærdsinnovation! Når det så er sagt, så skal man være meget opmærksom på alle udfordringerne for innovation. Her kan nævnes kompetencer, organisationsstrukturer, silotænkning, brug af teknologi, kulturændringer, videnspredning, osv. Alt sammen noget der gør innovation vanskeligt for ikke at sige, nogle gange umuligt.

For at forbedre betingelserne for fremtidig velfærdsinnovation, har jeg været med til at stable et nyt valgfag på benene for de sundhedsfaglige uddannelser på VIA i Holstebro. Valgfaget Velfærdsinnovation – fokus på kost og sundhed, havde to formål. For det første, at give de studerende indsigt i innovationsbegrebet og nye værktøjer at arbejde. For det andet, at give velfærdsinnovationen en anden vinkel i form af et fokus på kost og sundhed, end den ofte anvendte teknologivinkel.

Vi byggede valgfaget op, således der hver dag var en fin balance mellem teori og praksis. De studerende fik mulighed for, at blive fortrolige med de forskellige metoder og værktøjer gennem nogle konkrete cases. Valgfaget blev afsluttet med et intensivt innovationsforløb med baggrund i en stor case leveret af institutionen Satellitten i Ringkøbing. Læs mere her.

Alt i alt har det været et utrolig lærerigt forløb for alle parter, og jeg syntes speciel, udfordringen med at skulle formidle innovation til en helt anden faggruppe, har været fantastisk spændende og . Læs mere om valgfaget hos Ane Friis, der gav den sociologisk kant, og hos Inge Hummelshøj, der sørgede for hele den kost og sundhedsmæssige vinkel.

 

Skriv et svar